Pallo jalassa

Golfyhtiöt kiiruhtavat muuttuvan maailman perässä pallo jalassa. Yritykset muuttaa rakenteita pysähtyvät viimeistään oikeusasteissa. Jos pelioikeuden lepuutus tai irrottaminen omistuksesta olisi mahdollista toteuttaa jälkikäteen, se olisi tehty Peuramaalla jo monta vuotta sitten. Laukaalla yritys muuttaa pelilippukäytäntöjä meni nurin hovioikeudessa. Pirkkalan uuden pelimaksun tarkoitus oli kohtuullistaa eri osaketyypeillä pelattavien kierrosmäärien suhdetta. Yhtiö hävisi riidan KKO-valitusta myöten.

Anonyymin Atleetin aamurukous anoo rohkeutta muuttaa asioita, joita voi muuttaa, tyyneyttä hyväksyä asioita, joita ei voi muuttaa, ja viisautta erottaa ne toisistaan. Perinteiseen muottiin valettu golfyhtiö tarvitsee kaikkia kolmea. Päättymässä olevan kauden hallitus on tiedostanut sen minkä aiemmatkin: tarttis tehdä jotain. Aikaa ja aivoenergiaa ei kannata kohdistaa kuitenkaan asioihin, jotka asiantuntijalausuntojen tai sivusta seurattujen oikeustapausten valossa kaatuvat jo lähtökiihdytyksessä, tai tulevat takaisin vuosien jälkeen kummittelemaan hävinneinä juttuina ja niiden seuraamusten perkaamisena. Jokin hallituksessa pohdittu tai osakasaloitteena saatu kehitysehdotus saattaa tuntua nopeasti katsottuna järkevältä ja toteuttamisen arvoiselta, mutta tarkemmin tutkittuna on mahdoton viedä läpi.

Niukkuuden jaossa kun yhdelle kumartaa, toiselle pyllistää. Esimerkiksi voisi tulla mieleen hyvittää niitä, jotka ilman omaa syytään pulaan ovat joutuneet. Oikeustapauksissa sovelletaan kuitenkin periaatetta, jossa hyvää tarkoittava Robin Hood ei voi ottaa yhdeltä ja antaa toiselle, vaikka enemmistö sitä kannattaisi. Riittää kun yksikin osakas niskuroi vastaan. Ajatus lunastaa osakkeita yhtiöjärjestyksen velvoitetta korkeammalla hinnalla kompastuu samaan kiveen. Asiana se tarkoittaa, että kun lunastusten kautta jäljelle jäävien kustannusvastuu kasvaa joka tapauksessa, korotetulla tarjouksella maksettaisiin lisää siitä, että saadaan maksaa lisää.

Sinänsä koomista muiden kuin osakkaiden kannalta, mutta kun riidoissa golfyhtiö rinnastetaan asunto-osakeyhtiöön, verotuksessa puolestaan on siirrytty puhumaan ei-tavanomaisesta koti-irtaimistosta. Päin vastoin kuin kriisipankkien pelastuksissa, luovutusvoitot sosialisoidaan, mutta tappiot saa kärsiä ihan itse.

Golfyhtiöiden enemmistö syntyi aikana, jolloin kenttiä oli vähän ja lajilla oli vahva kasvuboomi. Yhtiöjärjestyksiä laadittaessa ei otettu huomioon, että ajat voisivat joskus muuttua epäedullisiksi. Kehiteltiin erilaisia osakesarjoja, jotta saatiin houkuttimia eri markkinasegmentteihin: yksi osaketyyppi sinkkupelaajille, toinen perheille, kolmas yrityksille, ja pelilippuosakkeita myös yksityishenkilöille, jotka olivat kiinnostuneet tekemään niillä pikku bisnestä. Nyt sarjojen erilaisuus estää uudistukset.

Yhtiöitä ei ajateltu aina edes olemassa oleviksi kuin rajallisen ajan. Keimolalla on nyt 30-vuotisen taipaleensa juhlavuosi. Alkuperäisen suunnitelman mukaan taustayhtiö olisi purkamassa rakenteita nyt omalla kustannuksellaan. Ajatuksena lienee ollut kauppaaminen tonttimaaksi. Vantaa sai viime vuonna ministeriöltä luvan pakkolunastaa viereinen Saras-niminen tila, joten Kirkan kartano ja yhtiölle Sarakselta ostettu 9 reiän kenttäala saanevat odottaa tilaisuuttaan myös seuraavat 30 vuotta.

Keimolan vuoteen 2020 ulottuva strategia lähtee suunnistamaan nykytilasta eteenpäin pienin askelin. Suurempia ja hitaammin vaikuttavia asioita on kuitenkin horisontissa pitemmällä aikavälillä. Ne ovat riippuvaisia myös ulkoisten tekijöiden muutoksista. Eräällä taannoisella pääministerillä oli tapana vastata kysymyksiin, että ”asiaa tutkitaan, joten siitä ei tiedetä vielä mitään”. Seuraavia asioita ei vielä edes paljon tutkita, mutta spekuloidaan malliksi.

Yksi mahdollinen kehityssuunta on lisääntyvä yhteistyö kenttäyhtiöiden kesken. Porukalla ulkoistettu kentänhoito on esimerkki rutiininomaisesta yhteistyöstä lähinnä rahoituksen ja hankintojen näkökohdista. Enemmän tehoetuja olisi saavuttavissa hallintotoimissa, joissa asioita voidaan hoitaa tietoverkossa siirtelemättä ihmisiä ja koneita. Allianssien tai fuusioiden kautta palvelutuote on monipuolistettavissa ohi erilaisten alennuskorttien.

Kyösti Anttonen
Keimola Golf Club Oy
Puheenjohtaja

 

Tämä on Keimolan golfyhteisön blogi, jossa kirjoittavat Keimola Golf Club Oy:n ja Keimola Golf ry:n puheenjohtajat. Lisäksi sivulla voi kutsuttuna esiintyä myös muita kirjoittajia aiheista riippuen. Blogin kirjoituksia voivat kommentoida Keimolan osakkaat ja jäsenet omalla nimellään kirjautumisen jälkeen. Kommentit läpikäyvät moderoinnin ennen niiden julkaisua. Julkaistut kommentit ovat kaikkien luettavissa. Osakkaille ja jäsenistölle on tarkoitetut keskustelufoorumit löytyvät kotisivulta täältä.

2 Kommentit

  1. Kauppinen, Esa-Pekka (Petteri)

    En nyt olisi aivan varma, onko osakkeesta maksettavan lunastushinnan muuttaminen mahdotonta. Yhtiöjärjestyksessähän on jo oikeus vaatia lunastusta, joten kyse on vain lunastushinnan muuttamista tarkoittavasta yhtiöjärjestyksen muuttamisesta. Se ei vaikuta kenenkään yksittäisen osakkenomistajan oikeuksiin, joten 100% hyväksynnännedellyttäminen kuulostaisi oudolta. Toinen asia sitten on, onko se järkevää yhtiön kannalta. Lunastushinnan määrittely laajasti hyväksytyävälle tasolle olisi myös vähintäänkin hankalaa ja johtaisi luultavasti pitkään juupas-eipäs-kinasteluun..

  2. Anttonen, Kyösti

    Oikaisu tuohon kohtaan blogissa: ”[Golf-]Yhtiöitä ei ajateltu aina edes olemassa oleviksi kuin rajallisen ajan. — Alkuperäisen suunnitelman mukaan [Keimolan silloinen] taustayhtiö olisi purkamassa rakenteita nyt omalla kustannuksellaan.”

    Saamani selvityksen mukaan kenttä rakennettiin alun perin vuokramaalle pitkäaikaisella sopimuksella, mutta tarkoituksella, että kenttä on ’ikuinen’ ja sopimus joko uusitaan tai maa myydään kenttäyhtiölle. Näistä jälkimmäinen toteutui.