T-risteys

Anttonen pieni_cut 3”Kun tulet T-risteykseen, käänny”, opasti tuttavaansa paljon siteerattu amerikkalainen baseball-legenda Yogi Berra. Moni golfyhtiö on T-risteyksessä. Suoraan eteenpäin ei pääse. Joku kääntyy ulkoistamaan osia toiminnastaan, toinen koko toiminnan. Kolmas ja neljäs puuhaavat fuusiota, koska nykyinen yhtiöjärjestys estää merkittävät muutokset ja osakesarjojen erilaisuus estää yhtiöjärjestyksen muutokset.

Keimolan yhtiöjärjestys mahdollistaa myös viidennen tien, orgaanisen kasvun vastakohdan ”orgaaninen sopeutus”. Siinä aktiiviset ja passiiviset osakkaat erkanevat omille poluilleen ilman dramatiikkaa. Jos osakkaita lähtee merkittävässä määrin yhtiöjärjestyksen lunastuspykälää toimeen panemalla, vastikkeeseen kohdistuu korotuspainetta kahdella tapaa. Ensinnäkin, kustannukset jakaantuvat pienemmälle määrälle pelioikeuksia. Toiseksi, jäljelle tositarkoituksella jäävät eivät suvainne, että hinnankorotuksen välttämiseksi kenttää, kiinteistöä ja palveluja huononnetaan. Se ei houkuttelisi mukaan myöskään uusia osakkaita entisten tilalle.

Sinänsä muutama kymppi tai edes satanen ei merkitse absoluuttisesti mitään, kun edelleen puhutaan kokonaissummasta, jolla ei saa talvikaudeksi edes tunnin tennisvuoroa. Aktiiviosakkaalla korotus menee moninkertaisesti vaikka vieraskenttien greenfee-lähtöihin ja kultakortteihin. Jos joka tapauksessa pitää jostain säästää, voihan jättää väliin vaikka sen etelän golfmatkan kerran 20 vuodessa.

Pelioikeuden vuokraajaa tai lippujen myyjää hiertää ajatus toisten subventoinnista, vaikka absoluuttinen tappio olisikin pieni. Tervettä kehitystä on saada pelaajiksi suurempi osuus osakkaista, mutta pelioikeuksien määrän väheneminen parantaa myös jäljelle jäävien pelilippujen ja vuokrapelioikeuksien kaupaksi menemistä ja hintatasoa.

Klassisen taloustieteen pisimmälle viety ”markkinat hoitavat kaiken” viisastelu on saanut ansaitsemaansa kritiikkiä viime aikoina, mutta sitä ja liiketaloutta opiskelleet sisäistävät muuta yleisöä paremmin käsitteen uponnut kustannus. Ei kannata itkeä maahan kaatuneen maidon perään. Se on siellä.

Osakkeen arvon nousua ei voi jäädä kärkkymään millään vastikevapaalla ja odottamalla, että muut kustantavat ja kehittävät toimintaa. Ajatus kaatuu jo yhtiöjärjestyksen muuttamattomuuteen. Sen sijaan osaketta kannattaa tarjota kaupan pelioikeutta nyt käyttävälle ja eri taloudessa asuvalle perheenjäsenelle tai muulle vakiovuokralaiselle. Riski ostajalle on lunastuspykälän vuoksi taloudellisesti mitätön. Velvoitteet eivät seuraa kolmanteen ja neljänteen polveen ja omistukseen on mahdollista liittää etuja, jotka eivät siirry pelioikeuden siirron mukana.

Periaatteessa arvon aleneminen pitäisi olla mahdollista käyttää myös osittaiseksi hyödyksi, koska verolain mukaan luovutustappio voidaan vähentää muun omaisuuden luovutusvoitoista seuraavan viiden vuoden aikana. Verottaja on kuitenkin soveltanut vuoden ajan määräystä, että golfosakkeet ovat poikkeus, koska niistä tulee niin paljon tappioita. Luovutusvoitto sen sijaan tulkitaan veronalaiseksi tuloksi kuten aina ennenkin. Asia on valituskäsittelyssä, kuten SGK:n Honour-lehti kirjoitti loppuvuodesta. Muistetaan joka tapauksessa taustalla, että ainakaan luovutustappio ei kulje perinnön mukana. Se on vähennyskelpoinen vain alkuperäiselle ostajalle.

Kyösti Anttonen
Keimola Golf Club Oy
Puheenjohtaja

Tämä on Keimolan golfyhteisön blogi, jossa kirjoittavat Keimola Golf Club Oy:n ja Keimola Golf ry:n puheenjohtajat. Lisäksi sivulla voi kutsuttuna esiintyä myös muita kirjoittajia aiheista riippuen. Blogin kirjoituksia voivat kommentoida Keimolan osakkaat ja jäsenet omalla nimellään kirjautumisen jälkeen. Kommentit läpikäyvät moderoinnin ennen niiden julkaisua. Julkaistut kommentit ovat kaikkien luettavissa. Osakkaille ja jäsenistölle on tarkoitetut keskustelufoorumit löytyvät kotisivulta täältä.