Seniorit pelimatkalla Gotlannissa

Tämän kesän pitempi seniorimatka suuntautui Gotlantiin. Gotlannissa on kymmenkunta golfkenttää, monet niistä pay & play-kenttiä ja vaatimattomia. Mutta saarella on yksi varsinainen helmi, Visby GK, joka on vuodesta toiseen sijoittunut Golf Digestin ranking-listalla aivan kärkijoukkoon sekä Ruotsin että Pohjoismaiden golfkenttien joukossa. Viimeisimmän vuoden 2018 tilaston mukaan Visby GK on Ruotsin toiseksi paras kenttä heti Bro Hof Slottin  Stadium Coursen jälkeen ja Pohjoismaissa kolmas Bro Hofin ja Tanskan Great Northern kentän jälkeen. Bro Hof Slottin kentälle olimme tehneet seniorimatkan kesällä 2014.

Gotlantiin pääsee parhaiten kesäaikaan niiden kuuden viikon ajan jolloin Finnair lennättää potkurikoneella Helsingistä Visbyhyn. Toisen juhannuspäivän iltana 19 hengen ryhmämme lähti matkaan ja kolmen päivän pelin ja neljän hotelliyöpymisen jälkeen tulimme takaisin Helsinkiin aikaisin torstai-aamuna.  Puolentoista tunnin lentomatka sujui tosi tasaisesti ja mukavasti kumpaankin suuntaan. Onneksi myös sää suosi meitä koko matkan ajan lukuun ottamatta viimeisen pelipäivän loppupuoliskoa, jolloin tuli n. 20 min. kestävä ukonilma. Sade jatkui illalla mutta se ei haitannut, koska olimme varanneet yhteisillallisen hotellistamme.

Visby GK on perustettu jo vuonna 1958 mutta kymmenkunta vuotta sitten se käytännössä rakennettiin uudelleen. Kenttä on ns. seaside/links-kenttä, sijaitsee niemellä ja lähes joka väylällä on yhteys mereen, joko lähempää tai kauempaa. Pelipäivinämme ei juurikaan tuullut, joten links-kentän ominaisuudet jäivät meiltä testaamatta. Kentällä on runsaasti bunkkereita, erikseen ja rykelmissä ja syviä sellaisia. Väylät olivat uskomattoman hyvät eikä divoteja päässyt juuri syntymään. Greenit isoja ja muotoiltuja. Kentän siirtymäpolkujen reunustat ja osaksi raffitkin olivat tähän aikaan kesästä ihania kesäkukkia täynnä ja mielestämme lajikkeita, joita ei Suomessa kasva. Meidät naiset laitettiin klubin toimesta pelaamaan lyhimmältä tiiltä 41 ja protestoidessamme tätä perusteluna oli pelaamisen vaikeus varsinkin greenien osalta.  Suositus oli että vain alle 19,9 tasoituksella pelataan pidemmältä tiiltä!  Ei auttanut kuin tyytyminen tähän mutta toiselle kierrokselle viimeisenä päivänä saimme klubin muuttamaan meidät 46-tiille, joka oli kaikkien mielestä parempi. Ryhmän miehille oli laitettu 55 tee, joka olikin ihan sopiva. Ruotsissahan on tapana tulostaa tuloskortit etukäteen kaikkine tietoineen koko ryhmän osalta.

Visbyn kentällä arkipäivän green fee oli 990 kruunua, kun se Bro Hof Slottin SC:lla on 1900 kruunua. Ero on huomattava ja johtuu varmasti osaltaan siitä, että Visbyssä golfklubi ja muut rakennukset ovat hyvin vaatimattomia verrattuna Bro Hof Slottin kartanomaiseen ylelliseen ympäristöön.

Pelasimme siis Visbyn kentän maanantaina ja keskiviikkona ja välipäivänä tiistaina pelasimme Gotlannin itärannikolla Sliten golfkentällä n. puolen tunnin ajomatkan päässä Visbystä. Sliten kenttä on käsittääkseni Gotlannin toiseksi paras, n. 30 vuotta sitten rakennettu puisto/peltokenttä. Kentällä virtaa monen väylän poikki joki, jossa tosin oli tähän aikaan vuodesta hyvin vähän vettä. Väylät olivat paikoitellen melko huonoja ruohopeitteeltään, greenit kuitenkin ihan kohtalaiset ja mielenkiintoiset. Slitessä  green fee oli 580 kruunua.

Olimme sopineet, että matkan kilpailu pidetään keskiviikkona, jolloin pelaamme toista kertaa Visbyn kentällä. Sääennusteissa ei tällöin näkynyt sadetta mutta niin se vaan tuli häiritsemään kisaamme. Kaksi ryhmää joutui ukkosen vuoksi keskeyttämään kokonaan kilpailun 16 reiältä, joten ei auttanut muu kuin tehdä kaksi sarjaa, kierroksen tauon jälkeen loppuun pelanneet ja 16 väylää pelanneet. 16 reiän kisan voitti Marketta Haapiainen-Junnila upealla tuloksella 36 pistettä ja toiseksi tuli Silja Heinämäki 31 pistettä. 18 pelatun väylän parhaat olivat Kaarina Ijäs 35p, Arsi Harilainen 34p ja Riitta Pesonen sekä Lena Sokka 32p.

Hotellimme sijaitsi Visbyn vanhaa kaupunkia ympäröivän 3,5 km pitkän muurin sisäpuolella ja lähellä yhtä porttia, joten bussi pääsi hakemaan ja noutamaan meidät hyvin läheltä, lähtöaamuna jopa hotellin edestä.  Hotelli oli viihtyisä vanha rakennus mutta seniorimatkailijoiden kuntoa ajatellen pitkiä käytäviä ja portaita oli ehkä vähän liikaa, varsinkin tulo- ja menopäivänä kun oli bagipussitkin raahattavana. Iltaisin jäi pelin jälkeen hyvin aikaa iltakävelyihin Visbyn vanhassa kaupungissa ruokapaikkaa etsiessä ja valitessa. Visby on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1995, kaikki rakennukset tosi kauniita ja hyvin hoidettuja, kadut mukulakiveä, ruusuja näkyi mutta yllättävän vähän ottaen huomioon että kaupunkia kutsutaan ruusujen kaupungiksi.  Ravintoloita ulkoterasseineen oli runsaasti mutta muita liikkeitä vähän ja ne vähätkin olivat sulkeneet ovensa jo klo 18 viimeistään.  Yllätys ensikertalaisille kävijöille oli myös, että vaikka Gotlanti on hyvin tasainen saari sijaitsee Visbyn vanha kaupunki kukkulalla ja kukkulan ympärillä.

Matka oli melko kallis mutta matkanvetäjänä minulle jäi se käsitys, että se osallistujien mielestä kannatti tehdä. Lämmin kiitos kaikille mukanaolleille mukavasta matkasta.

Tähän kesään päättyy myös kaksikymmentä vuotinen ’toimikuntaurani’, jonka aikana on tullut järjestettyä ja vedettyä tosi monta matkaa klubi- tai senioritoimikunnan nimissä. On ollut ilo järjestää niitä ja ilo todeta, että aina on löytynyt kiinnostuneita matkaanlähtijöitä. Kiitos teille kaikille, jotka olette vuosien saatossa mahdollistaneet nämä kivat golfreissut Balttiaan, Ruotsiin ja kotimaahan. Edessä on vielä täyteen varattu päivämatka Nokia Riverin uudelle kentälle 5.8.

Lena Sokka
Senioritoimikunta