Ilari Saulo siirtymässä ammattilaiseksi

Loistavasti sujuneen kilpailukauden jälkeen Keimola Golfin edustuspelaaja Ilari Saulo poikkesi klubin mediaseinällä haastateltavana. Ilari suorittaa parhaillaan asepalvelusta puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Urheilukoulu antaa hyvät mahdollisuudet myös harjoitteluun ja kilpailukauteen 2021 valmistautumiseen. Ilari on siirtymässä ammatilaiseksi asepalveluksen jälkeen. Alla videoklippi ja yhteenveto Ilarin haastattelusta.

Ilari on Keimolan junioritoiminnan kasvatteja. Hän suoritti Keimolassa Green card kokeen 12- tai 13-vuotiaana. Silloin Keimolassa pron tehtäviä hoitivat Upi Kuukauppi ja Markku Louhio. Ilari pelasi Kirkan etulenkillä kolme reikää ja Upi hyväksyi suorituksen. Ilari harrasti useita palloilulajeja nuorena ja innostui golfista nopeasti. Ilari pitää golfia hienona urheilulajina, koska siinä on useita tapoja pelata, laji sopii kaikenikäisille ja eri taitotasolla pelaaville. Lajissa on monia puolia ja tapoja, jolla pelaamisesta voi nauttia. Ilarille kilpaileminen, itsensä haastaminen ja menestyminen on lajin tärkein tekijä, jotta motivaatio harjoitteluun ja pelaamiseen säilyy.

Ilari tähtää seuraavaksi ammattilaisuransa käynnistämiseen. Hän on menestynyt amatööriurallaan mainiosti. Matka on ollut pitkä ja mukaan mahtuu Tsemppi Tourin kokonaiskilpailun voitto. Seuraavaksi myös FJT:llä tuli muutaman vuoden jälkeen kokonaiskilpailun voitto. Samalla tuli nuorten kisoissa SM mitalleja ja kultaa. Miesten kisojen kautta Ilari siirtyi opiskelemaan ja pelaamaan Yhdysvaltoihin ja siellä Middle Tennessee State Universityn joukkueeseen. Viimeisen kahden vuoden aikana Ilari on edustanut Suomea arvokisoissa miesten joukkueen keskeisenä pelaajana. Tänä aikana Ilari voitti miesten yleisen sarjan Suomen mestaruuden lyöntipelissä ja vuotta myöhemmin myös reikäpelissä. Lisäksi Ilari voitti tällä kaudella Talissa pelattavan maineikkaan ja kansainvälisen Erkko Trophy kisan.

Ilari on seurannut ilolla suomalaisten pelaajien menestystä European Tourin kisoissa. Pelaajien menestys auttaa koko lajia kehittymään Suomessa. Menestys antaa myös itselle intoa harjoitteluun ja luo uskoa omiin mahdollisuuksiin menestyä ammattilaiskisoissa tulevaisuudessa. Ilari on pelannut kyseisten pelaajien kanssa ja tietää pärjäävänsä siinä ryhmässä. Jokaisella pelaajalla on oma tie kuljettavana huippupelaajaksi. Nykyisten suomalaisten Tour pelaajien tarinat ovat erilaisia ja Ilarin mielestä monella tavalla voi huipulle päästä. Ilari uskookin vahvasti omiin valintoihinsa ja sitä kautta syntyviin menestysmahdollisuuksiin.

Ilari on harjoitellut viimeiset kolme vuotta Season Golf Akatemiassa David Silvan ja Niklas Tallgren valmennuksessa. Toiminnassa tärkeänä lähtökohtana on ollut pitkäjänteisyys ja henkilökohtaisen kehityssuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen. Toiminta on ollut selväpiirteistä ja yksinkertaista. Varsinaisen harjoittelun ohjaamisen lisäksi on ollut erityisen tärkeää myös, että valmentajat ovat olleet kisoissa mukana näkemässä ja antamassa palautetta kisapelaamisesta. Kisat ovat tärkein paikka suoritusten analysointiin. Tätä kautta selviää parhaiten, millä keinoin lyöntejä vähennetään kisakierrosten aikana teknisten asioiden ja kulloinkin pelattavan kentän vaatimusten pohjalta.

Kierroskeskiarvo on tärkeä seurattava muuttuja matkalla huippupelaajaksi. Ilarin kierroskeskiarvo kaudella 2020 oli 71,2 lyöntiä ja se on laskenut reilun lyönnin viimeisen vuoden aikana. Keskiarvoon vaikuttaa tietenkin mitä kenttiä ja kisoja vuoden aikana on tullut pelattua, mutta silti se antaa hyvän käsityksen pelaajan keskimääräisestä suoritustasosta. Viimeisen kahden vuoden aikana pelin tasaisuus on ollut hyvällä tasolla. On tullut paljon mahdollisuuksia voittaa kisoja lähes viikoittain. Tulokseen on vaikuttanut eniten pitkän pelin kehittyminen. Pitkä peli on ollut iso kehityksen kohde ja nyt siinä on päästy uudelle tasolle. Ilari on omasta mielestään ollut suhteellisen hyvä lähi- ja wedgepelissä. Pääkopan sisältö on ollut omia vahvuuksia, Ilari arvioi.

Kaikki pelin osa-alueet alkavat olla nyt suhteellisen samalla tasolla. Selkeitä heikkouksia ei sinällään ole. Silti kaikkien suoritusten viilaaminen paremmalle tasolle on tärkeä tavoite koko ajan. Harjoittelu on aika monipuolista. Mentaalivalmentajan kanssa tehdään harjoituksia ja jutellaan. Pyritään löytämään oikeanlaista mielentilaa harjoitteluun ja pelaamiseen. Fysiikka on ollut Ilarin valmennuksessa iso kehityksen kohde. Siihen on panostettu isosti tämänkin vuoden aikana. Tekniikkaa tulee harjoitella tietenkin koko ajan. Ilari on mielestään pystynyt panostamaan tekniikan uudistamiseen ja samalla kertaa myös pelaamaan kisoissa hyvin, vaikka tekniset muutokset ovatkin olleet vielä kesken ja uudistukset heikommin omaksuttu.

Vinkkeinä junnuille Ilari kertoo harjoittelun merkityksestä. Junnuryhmistä tulisi saada itselle kehittävä ympäristö, jossa tuetaan pelaajan omia vahvuuksia ja autetaan yksilöitä kehittymään omissa haasteissaan. Oikeiden ihmisten avun ja innostuksen kautta myös oma motivaatio lisääntyy. Silloin harjoittelussa päästään uudelle tasolle ja usko omiin menestysmahdollisuuksiin paranee. Ilari on saanut keimolalaisilta paljon viestejä ja tsemppausta uransa aikana. Ilari kiittää palautteesta ja toivoo, että voisi jatkossakin aiheuttaa menestyksellään ilonhetkiä seurakavereilleen.