Kuumalla ilmalla pelaaminen

Koko Suomessa on tällä kaudella ollut useita viikkoja hienot peli-ilmat. Helteellä pelaaminen on fyysisesti merkittävästi kuormittavampaa ja vaatii omanlaisia huoltotoimia kierroksen aikana. Terve ihminen voi helteellä pelata, mutta nestettä tulee nauttia riittävästi ja suoralta auringolta tulisi myös suojautua. Lämmön sietokyvyssä on myös merkittäviä henkilökohtaisia eroja. Sydänsairaiden on varottava itsensä rasittamista kuumassa ilmassa. Luonnollisesti golfauton käytöllä voidaan pelaamisesta syntyvää rasittavuutta huomattavasti vähentää. Kapteeni Arto Riikonen antaa videolla vinkkejä kuumalla ilmalla pelaamiseen ja edustuspelaaja Sointu Lassila keräsi tiivisti aiheen oheiseen tekstiin.

Näiden helteiden aikana kaikkien pelaajien kiinnitettävä erityistä huomioita riittävään ja sopivaan juomiseen. Nyt ei enää pelkkä vesi riitä, koska hikoilun mukana menetetään elimistön säätelyssä tarvittavia kivennäisaineita (eniten natriumia, hiukan kaliumia ja magnesiumia) ja siksi niitä on korvattava. Ota juomaksi valmista urheilujuomaa (6 %) (ja vettä). Jos käytät juomana mehua, laimenna se samalla määrällä vettä ja lisää siihen hyppysellinen suolaa (1⁄4 tl/l). Voit valmistaa urheilujuoman itse oheisella ohjeella sekoittamalla ainekset. Jäähdytä juoma.

Hunajainen urheilujuoma

  • 80 g hunajaa (reilu 2 rkl)
  • 30 g sitruunamehua tai sitruunamehutiivistettä (2 rkl) (lähinnä maun vuoksi)
  • 1⁄4 tl suolaa 9 dl vettä

Kun hikoillaan ja juodaan paljon, on myös muistettava syödä, sillä suola- ja nestetasapainon säilyttämiseksi tarvitaan natriumia (eväsleipä, kuivatut ruisleipälastut, … ), kaliumia ja magnesiumia (eväsleipä, pähkinät ja banaani). Oheisen taulukon määrät / tunti ovat suuntaa-antavia , sillä hikoilu, nesteen tarve (ikä, koko, fyysinen kunto) ja nesteen imeytyminen vaihtelee yksilöllisesti. Nesteen tarve kierroksella on n. 3-4 litraa, kun lämpötila on 25-30 C. Juo mahdollisimman usein, jokaisella teeboxilla, pitkillä väylillä, odotellessa lyöntivuoroa, …. Juomista ei kuitenkaan pidä liioitella, sillä liiallinen nesteen saanti voi olla terveydelle haitallista.