Nurmirange

Nurmirange on nyt käytössä!

Onko nurmelta mukava lyödä harjoituslyöntejä?
Pelaajat kyselevät kauden aikana ajoittain nurmirangen käytöstä. Osa pelaajista odottaa kovasti pääsyä harjoittelemaan lyöntejä nurmelta. Nämä pelaajat omaavat usein alhaisen tasoituksen, jolloin osuma palloon on vakioitunut kohtuulliselle tasolle. Toinen ja edellistä ryhmää huomattavasti isompi osa pelaajista lyö palloja mielummin matolta. Osuminen tuntuu helpommalta ja matto on alustana myös nurmea anteeksiantavampi. Keimolan rangealue on pieni ja lopussa kapeneva. Lyöntipaikkoja on kohtuullisesti, mutta samanaikainen pallojen lyöminen sekä matoilta että nurmelta on usein turvallisuussyistä mahdotonta. Poislukien tilanteen, jossa nurmelta lyödään läheltä mattoja. Kun lyöntipaikat ovat nurmella, niin matolta lyöjät toivotaan siirtyvän lyöntikatokseen, jossa matoilta pelaaminen on aina mahdollista. Valitettavasti näitä lyöntikatoksen mattopaikkoja on vain rajoitetusti. Toivottavasti sopu sijaa antaa ja pelaajat osaavat vuorotella.

Miksi ruoholta ei pääse pelaamaan aina? 
– Edelliseen liittyen. Pelaajista iso osa harjoittelee mielummin lyöntejä matolta. Onnistuminen on helpompaa ja mailatkin pysyvät puhtaana.
– Ruohoaluetta myös säästetään jonkin verran. Halutaan varmistaa päätapahtumien yhteydessä tasokas ruoholta lyöminen.
– Ruohoaluetta hoidetaan kuin pelikentän väyliä. Pieni alue on kuitenkin väyliä kovemmassa rasituksessa ja siksi ruohoaluetta täytyy välillä pelkästään kasvattaa. Myös nykyisen nurmirangen ruohopohjan rakenne ei ole käyttöön nähden paras mahdollinen. Kukaan ei halua lyödä palloja heikkokuntoiselta nurmelta.
– Rangen muodon takia nurmelta lyöminen aiheuttaa merkittävää pallojen hävikkiä. Tilanteessa lyönnit päätyvät metsään turhan usein. Range lyhenee ruoholta lyötäessä juuri kriittisen määrän verran. Rangen kapeneva takaosa tulee pelaajalle lähemmäksi. Lyöntien suuntaus saattaa myös vaikeutua, kun maton reunat eivät ole suuntaa ohjaamassa. Ruoholta lyöminen on siis taloudellisessa mielessä kenttäyhtiölle varsin epäedullista.
– Pelaajien puolelta on myös toivottavaa rangen ruohoalueen käytön osalta. Pelaajan tulisi käyttää lyönteihinsä mahdollisimman pientä aluetta ja sitäkin tasaisesti. Pallo tulee sijoittaa aina divotin takareunalle. Näin mailan ”kaapima” alue olisi mahdollisimman pieni ja samalla tämä pienehkö alue ”puhdistuu” ruohosta kokonaan ja tasaisesti. Näin toimien sama lyöntien määrä säästää ruohoa huomattavasti tehokkaammin kuin pallojen lyönti sieltä täältä. Ruohon säästämisen lisäksi hoitotoimenpiteet helpottuvat. Oheinen kuva selventää tätä asiaa.